Care about skin

Oedeemtherapie

Vochtophopingen, ook wel oedeem genoemd, in armen of benen kunnen na een operatie of ongeval ontstaan doordat lymfevaten beschadigd zijn. Dit secundair (lymf)oedeem kan ook optreden na het verwijderen van een tumor, bijvoorbeeld in een arm na borstamputatie of door bestraling. Tevens kan lymfoedeem ook ontstaan zonder bekende oorzaak door aanleg, waarbij reeds bij de geboorte een minder goed functionerend lymfevatsysteem is aangelegd (primair lymfoedeem).

Het kan zijn dat dit lymfevatsysteem jaren goed functioneert en plotseling – door bijvoorbeeld overbelasting, stress of na een beschadiging van buitenaf – niet meer goed de lymfestroom aankan, waardoor een ophoping van lymfoedeem optreedt. De hierdoor ontstane gezwollen lichaamsdelen kunnen belastend, storend en pijnlijk zijn voor de patiĆ«nt. De huidtherapeut kan door middel van massage in de vorm van manuele lymfedrainage zorgen voor een betere afvoer van het lymfevocht.

Het doel van oedeemtherapie is om overtollige vochtophoping te verwijderen en/of te verminderen. De behandeling van oedeem is afhankelijk van het soort oedeem bijvoorbeeld lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem, In de meeste gevallen bestaat oedeemtherapie uit een aantal onderdelen: manuele lymfedrainage in combinatie met ambulante compressietherapie, therapeutisch elastische kousen en/of lymfetaping.

Op onderstaande afbeelding zijn de lymfeknopen en lymfebanen te zien, die net als onze bloedbanen door het gehele lichaam lopen.

 

lymfenstelselvrouw