Care about skin

Acne

Acne is een huidprobleem wat vaak op jongere leeftijd voorkomt maar waar ook volwassenen (nog steeds) last van kunnen hebben. Acne vulgaris of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode knobbeltjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen. De overmatige talgproductie wordt namelijk gestimuleerd door de mannelijke hormonen (androgenen).

acne

Mensen die erg aan acne hebben geleden kunnen hiervan levenslang de littekens meedragen, in de vorm van putjes en huidonregelmatigheden.

Sommige mensen krijgen het, anderen niet. De grondoorzaak van acne is hormonaal. Ook genetische aanleg lijkt een rol te spelen. De hogere talgproductie zorgt voor een opstopping in de talgklier. Er kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan, vooral als het weefsel wordt beschadigd door uitknijpen.

behandelingen

 

Naast behandeling met medicijnen voorgeschreven door huisarts/dermatoloog kunnen wij als huidtherapeut een aantal behandelingen uitvoeren:

  • Acnetherapie
  • Peelings
  • Huidadvies